Er zijn geen evenementen gevonden
  • Bevolking wordt gewaarschuwd voor inundatie
    vrijdag 26 september 1794
    Lees verder >>

Bijzonder beton in Renswoude

Door Bert Rietberg, zondag 26 september 2010 17:09
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie onderzoekt momenteel een drietal betonnen elementen, die dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Gedacht wordt aan kleine bunkertjes die in de laatste fase van 1945 door het Duitse leger werden gebruikt in de strijd tegen de geallieerden.

Kochbunker Renswoude

Jan de Vries van de Stichting Grebbelinie bij zijn vondsten in Renswoude (Foto Bert Rietberg)

De drie betonnen delen doen de gemiddelde passant in eerste instantie denken aan rioolbuizen, maar de gaten in de zijwand gaven al een eerste indicatie van de werkelijke functie. De voormalige bewoner van het erf waar de objecten werden aangetroffen, had bovendien al laten weten dat het beton uit de oorlog stamde en dat de objecten als schuttersputten hadden gediend. Mogelijk hebben ze in de buurt van het Grand Canal gestaan, de zijde die door het Duitse leger ter verdediging was ingericht. Tussen 17 april en 26 april 1945 woedden er gevechten rond Renswoude, waar het Duitse 10. Kompanie 858 Volks Grenadier Regiment gelegerd was. De noord- en oostzijde waren sterk verdedigd, maar gegidst door het verzet maakten geallieerde tanks en infanterie een omweg rond het dorp, langs Daatselaar over en langs de Groeperkade. Bij De Dennen trokken de Britse soldaten richting Renswoude en vielen de Duitsers in de rug aan. Na een aantal vuurgevechten, waarbij 8 Duitsers, 2 Nederlandse SS'ers en 5 Britten sneuvelden, trok men Renswoude binnen. Ter hoogte van het kasteel werden 20 gevangenen gemaakt, de omgeving waar de betonnen schuilplaatsen nu zijn aangetroffen.

Pantherstellung

Doorsnede KochbunkerDe betonnen objecten zijn waarschijnlijk zogenaamde Koch-bunkertjes. Deze kleine betonnen verdedigingswerken met wanden van 10 cm werden gebruikt als schuilplaats, observatiepost en gevechtsruimte. De elementen konden tevens worden gecombineerd door ze aan elkaar te koppelen en het beton op verschillende dieptes in te graven. De gevechtsposten van dit type waren uitgerust met een betonnen deksel. Ze konden ook als open opstelling gebruikt voor soldaten met een panzerfaust, waarmee geallieerde tanks moesten worden uitgeschakeld.

Koch bunker RenswoudeDe Duitse stellingen maakten deel uit van de Pantherstellung, een lange Duitse verdedigingslinie die liep van Kleef in Duitsland via Arnhem naar de Grebbelinie tot het IJsselmeer. In de linie werden enige tientallen geschutsbunkers gebouwd, versperringen opgeworpen en loopgraven met kleine gevechtsopstellingen gemaakt. Vooral bij Arnhem zijn door intensief speurwerk verscheidene kleine betonnen gevechtsopstellingen aangetroffen. Deze exemplaren in Renswoude zijn echter nieuw en vragen om nader onderzoek hetgeen de Stichting Grebbelinie in de komende maanden hoopt af te ronden.


Terug naar het nieuwsoverzicht