Er zijn geen evenementen gevonden
  • Monumentenzorg bezoekt Werk aan de Glashut
    maandag 19 oktober 1942
    Lees verder >>

Schat aan verhalen in Dorpen op Drift. Beleef zelf de evacuatie van Mei 40.

Door Bert Rietberg, vrijdag 09 september 2011 09:50
Categorie: Geschiedenis

Twee jaar lang werkte José Huurdeman eraan. Dorpen op Drift vertelt het verhaal van de bevolking van Achterveld, Stoutenburg, Hamersveld en Leusbroek, die op 10 mei moest evacueren om te ontsnappen aan het oorlogsgeweld dat ook in Leusden nog jaren nadreunde. Het resultaat mag er zijn; bijna 400 pagina's aan fraai geillustreerde verhalen met méér dan regionale betekenis. Via het Arrangement 'Grebbelinie' is het in oktober tevens mogelijk om de evacuatieroute te fietsen met de auteur.

José Huurdeman

Auteur José Huurdeman tijdens de presentatie van het boek Dorpen op Drift.

Op donderdag 8 september werd het boek gepresenteerd in het bijzijn van de vele ooggetuigen die hun verhalen met de auteur hebben gedeeld. Het leverde een bijzondere middag op met mensen die nu verenigd zijn in het boek, terwijl men in de oorlog vaak genoodzaakt was een eigen weg te gaan, ook om op te bouwen wat verdwenen was.

De Grebbelinie heeft met de aanwijzing tot Rijksmonument een stevige basis. Het landschap is in kaart gebracht en aan reconstructie en restauratie wordt ook in Leusden hard gewerkt. De linie is echter niet alleen uniek door haar verdedigingswerken. Juist de verhalen die met dit militaire landschap zijn verweven, zorgen ervoor dat het gebied als bijzonder wordt ervaren. Daarvoor is meer nodig dan kennis van strategen en archiefstukken. Met het boek van José Huurdeman krijgen Leusden en de Grebbelinie de verhalen terug die bijna waren vergeten.

Op zaterdag 1 en 15 oktober kunt u mee met auteur José Huurdeman om de evacuatietocht zelf te beleven. De tocht start en eindigt bij Landwinkel De Kopermolen waar u na afloop een kopje koffie of thee met zelfgemaakte appeltaart krijgt geserveerd; dit is bij de prijs van het arrangement (€ 7,50 p.p.) inbegrepen. Behalve gefietst worden er ook korte stukjes gewandeld in deze excursie.

Er wordt een stukje over de authentieke oude dijk gelopen, langs het Valleikanaal wordt gefietst naar de Asschatterkeerkade, die met een wandeling wordt bezocht. Per fiets gaat het dan verder langs de Grebbeliniedijk waar sporen te zien zijn van 1940 en van 1945. Via de stoplijn waar ook artillerie stond opgesteld en het voormalige inundatiegebied van 'De Voetpadkom' (nu natuurgebied De Schammer) wordt weer teruggefietst naar kaasboerderij De Kopermolen.

De duur van de ca 20 km lange tocht is ongeveer 3 uur. Wandelschoenen zijn aan te raden. Informatie en aanmelden: Landwinkel De Kopermolen, Hessenweg 2, 3835 PJ Stoutenburg, tel 033-4940305 Deze excursie is een arrangement van Leesbaar Landschap Leusden. Zie voor meer excursies: http://www.leesbaarlandschapleusden.nl/

Dorpen op Drift. Leusden in de Grebbelinie 1939-1945. Auteur: Jose Huurdeman Prijs: € 24,95. Aantal pagina's: 392. ISBN: 978-90-8788-150-4 Bestellen bij de BDU

Presentatie Dorpen op Drift

De hoofdrolspelers van Dorpen op Drift, voor één keer bij elkaar ter gelegenheid van de presentatie van het boek.


Terug naar het nieuwsoverzicht