Er zijn geen evenementen gevonden
  • Bevolking wordt gewaarschuwd voor inundatie
    vrijdag 26 september 1794
    Lees verder >>

Nederlands leger voor even terug op het Fort aan de Buursteeg

Door Jan de Vries, redactie Bert Rietberg SVGV, vrijdag 13 april 2012 16:48
Categorie: Stichting Grebbelinie

Op woensdag 11 april zijn drie zogenaamde kochbunkers naar het depot van het Fort aan de Buursteeg gebracht. Ze hadden sinds de oorlog onopgemerkt in Renswoude achter een schuur gelegen.

Kochbunkers bij Fort aan de Buursteeg

Herstel-eenheid van de Genie bij het Fort aan de Buursteeg. (Foto: Bert Rietberg)

Kochbunkers zijn betonnen bunkers die de Duitsers tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in de Pantherstellung opstelden. Deze betonnen bunkers waren prefab constructies die snel en gemakkelijk gefabriceerd en multifunctioneel ingezet konden worden waarbij de schutters een betere bescherming hadden dan vanuit de traditionele aarden loopgraven.

KochbunkerDe naam Kochbunker was naar alle waarschijnlijkheid sarcastische bedoeld richting de Gauleiter van Oost-Pruisen Erich Koch, een beruchte Nazi die de lokale bevolking in het oosten van Duitsland massaal verdedigingswerken liet aanleggen tegen de Russen waar deze betonnen opstellingen veelvuldig werden gebruikt. Er is echter ook een lezing dat ze zo heten omdat ze door de soldaten 'Kochtopf' werden genoemd omdat ze veel op een ketel leken.

De bunkers waren door de eigenaar Leijenhorst aangeboden aan de Stichting Grebbelinie. Die aanvaardde ze in dank, maar zaten met het probleem hoe ze vervoerd konden worden. Leo van Midden, een officier van de Landmacht bood uitkomst. Militairen van het herstelpeloton uit Wezep van de 43e brigade, onder leiding van kapitein Podgorski, hebben van het vervoersprobleem een oefensituatie gemaakt voor de bergingsgroep.

Kochbunkers in RenswoudeDe bergingsgroep heeft de opdracht op een professionele en bijzonder snelle wijze uitgevoerd. De bunkers liggen voorlopig in het depot en zijn van de weg af te zien, maar zullen mettertijd mogelijk een plaatsje krijgen in een 'Duitse hoek' in het in te richten bezoekerscentrum van het fort. Een andere mogelijkheid waar rekening mee wordt gehouden, is plaatsing bij Grebbelinie in het Vizier bij Hoeve de Beek in Woudenberg, waar men onlangs een nieuwe expositie heeft geopend.

Wie de eenmansbunkers met eigen ogen wil zien, is van harte welkom tijdens de Grebbeliniedag op 19 mei. Er zijn die dag tevens rondleidingen bij het Fort aan de Buursteeg, een projectleider kan meer vertellen over de voortgang van het fort en een mobiel informatiecentrum biedt u een brede kijk op de lange geschiedenis van de Grebbelinie.

Zie ook: Bijzonder beton in Renswoude


Terug naar het nieuwsoverzicht