Er zijn geen evenementen gevonden
  • Bevolking wordt gewaarschuwd voor inundatie
    vrijdag 26 september 1794
    Lees verder >>

Feestelijke eerste platformbijeenkomst Grebbelinie

Door Bert Rietberg, foto onder: Geo van Geffen, vrijdag 25 januari 2013 20:49
Categorie: Platform Grebbelinie

Samen werk maken van de Grebbelinie, co-creatie, was het thema waarvoor bijna 100 betrokkenen uit Utrecht en Gelderland bij elkaar kwamen in Renswoude, op de eerste platformbijeenkomst van 2013.

Stadskanonniers Amersfoort

De stadskanonniers van Amersfoort bereiden zich voor op het eerste schot op Fort Daatselaar. (foto Bert Rietberg)

Mariette PennartsIn januari 1795 trok het Franse leger de provincie Utrecht binnen. De Grebbelinie kon ze niet keren, omdat de Fransen de linie door de Neder-Betuwe passeerden en de bevroren inundaties en zelfs rivieren geen belangrijke hindernis meer vormden. De Franse kanonnen luidden een nieuwe periode in, waarin veel zou veranderen.

De kanonschoten van de kanonniers op Fort Daatselaar vormden 25 januari 2013 samen ook het startschot voor een nieuwe periode waarin wordt gezocht naar gedeelde draagkracht voor herstel en beheer in de Grebbelinie. Dat de provincie Utrecht nog volop actief meedoet in het gebied werd benadrukt door gedeputeerde Pennarts, die haar waardering uitsprak voor de betrokkenheid van zoveel mensen en organisaties die in de Grebbelinie actief zijn.

De diversiteit van de linie werd niet alleen zichtbaar in de organisaties, die aanwezig waren, maar ook in het programma. Vogelkenner Nico de Haan deelde zijn passie voor de groene kwaliteiten van het gebied, dat zoveel vogelsoorten herbergt. Student Stefan Rops toonde de nieuwe trailer van zijn film 'Mei 1940 Geen schot gelost'. Ondernemers in het gebied verhaalden over de waarde van het omringende linielandschap voor hun onderneming. Vrijwilligers van diverse stichtingen in de Grebbelinie deelden historische informatie tijdens de wandelingen naar Daatselaar en De Engelaar.

Foto's en reacties zijn van harte welkom via info@grebbelinie.nl 

Een korte terugblik/vooruitblik staat op de pagina Platform Grebbelinie.

Fotoserie op Regio Beeldbank... 


Terug naar het nieuwsoverzicht