Er zijn geen evenementen gevonden
  • Veldmaarschalk Wurtz ontmoet landmeter De Roij
    zondag 1 maart 1671
    Lees verder >>

Educatief Centrum Grebbelinie in Woudenberg geopend

Door H.Ruiter(redactie B.Rietberg), woensdag 11 mei 2016 11:27
Categorie: Geschiedenis

Op vrijdag 29 april werd het vernieuwde onderkomen van de Stichting Grebbelinie in het vizier geopend. Gedeputeerde Pennarts verrichtte de opening van het Educatief Centrum Grebbelinie onder toezien van vele betrokkenen en belangstellenden. Dankzij financiële steun van diverse partijen en het harde werken van de vrijwilligers kan het verhaal van de oorlogsdagen in en om Woudenberg doorgang vinden. Inmiddels zijn de eerste schoolklassen op bezoek geweest.

Vertegenwoordigers van de Stichting Grebbelinie in het vizier, die aan de basis hebben gestaan van dit initiatief, 'opdat wij niet vergeten'. (foto: Studio van Leuveren)

De stichting Grebbelinie in het vizier vertelt al geruime tijd het verhaal van de Grebbelinie aan meer dan 1000 leerlingen per jaar. In 2005 begon de stichting bij de buren op de deel, vervolgens verhuisde men naar de zolder waar een echt museum ontstond en nog wat later vond men ruimte in de oude schuur naast Hoeve de Beek. Ruim 10 jaar na de start van het initiatief zijn de activiteiten uitgegroeid tot een volwaardig educatief centrum rond het thema tweede wereldoorlog.

Het pand is door de stichting gekocht en vervolgens ingrijpend verbouwd, ook de expositie is opnieuw ingericht. Het proces naar deze vernieuwing heeft veel van de doorzettingskracht en het samenwerkingsvermogen gevraagd, maar leidde tot een prachtig resultaat.

Gedeputeerde Pennarts meldde in haar toespraak dat "deze groep van vooral vitale mannen op leeftijd hebben laten zien dat je met creativiteit, inzet en het bundelen van de lokale krachten veel kunt bereiken. Het zijn volhouders, een van de initiatiefnemers van het eerste uur, de heer Johan Lagerweij is zelfs nog steeds als oudste vrijwilliger actief betrokken."

Dhr. Johan Lagerweij en de voormalig burgemeester van Scherpenzeel, Hans Colijn-de Raat bij het nieuwe paneel. Hierop zijn tevens de openingstijden zichtbaar. Mevrouw Colijn was de eerste voorzitter van de Stichting Grebbelinie in het vizier. Momenteel is dat de heer J.C. Schreuder. (foto: Bert Rietberg)

De stichting is succesvol. Naast de “gewone” museumbezoekers komen hier jaarlijks 1300 leerlingen uit het lager onderwijs. Zij krijgen hier een heel persoonlijk verhaal te horen en te zien over wat er op deze plaats is gebeurd en wat oorlog en vrede werkelijk betekenen. Met hun eigenheid en authenticiteit weten de gidsen van Grebbelinie in het Vizier de jeugd te boeien rond dit nog steeds belangrijke thema. De loopgraven die in de dijk zijn aangebracht maken het verhaal van de Grebbelinie op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel goed beleefbaar. Rondleidingen naar een Duitse bunker maken deel uit van een nieuw initiatief van de stichting.

De stichting zoekt ook verbinding met de andere partners langs de Grebbelinie. Zij zijn steeds weer aanwezig op de bekende Grebbelinie Platformbijeenkomsten en telkens slepen ze de “munitiekist” mee die als podium dienst doet om de verschillende projectideeën, oproepen en co creatie-initiatieven te presenteren.

Herman Ruiter, voormalig programmamanager Grebbelinie deed de suggestie om het educatieve aanbod nog verder te verbreden "door bijvoorbeeld een samenwerking aan te gaan met het nationaal monument Kamp Amersfoort en de Piramide van Austerlitz. Het zou een mooi dagprogramma kunnen zijn voor schoolklassen."

De collectie die in de vorige behuizing zoveel te leiden had van temperatuursverschillen en vocht, staat nu op fraaie wijze tentoongesteld in het nieuwe centrum. (foto: Geo van Geffen)


Terug naar het nieuwsoverzicht