Er zijn geen evenementen gevonden
  • Aankondiging laatste reunie 10 R.I.
    vrijdag 21 april 2000
    Lees verder >>

PAG-kazemat hersteld in Woudenberg

Door Bert Rietberg, donderdag 06 november 2008 14:06
Categorie: Recreatie

De loopgraaf bij Hoeve de Beek heeft er weer een attractie bij. Op kundige wijze reconstrueerde Stichting Grebbelinie in het Vizier een PAG-kazemat, die ook voor het publiek vrij te bezichtigen is.

Loopgraaf met PAG-kazemat

Het belangrijkste element van de PAG-kazemat is het stuk beton aan de frontzijde, dat enkele jaren geleden bij werkzaamheden aan de dijk  werd aangetroffen. Het beton was voorzien van de inscriptie PAG, dat verwees naar het stuk pantserafweergeschut, dat in 1940 relatief veilig achter het beton was opgesteld. Vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie in het Vizier lieten het beton optakelen en overeind zetten. Het geheel werd aangevuld en overdekt met rondhout en aarde, het materiaal waarmee de militairen het in de mobilisatietijd ook moesten doen. De kazemat is geen standaardmodel, maar biedt eerder een kijkje op het improvisatievermogen van het Nederlandse leger dat tevergeefs wachtte op de Gietstalen Koepels voor Pantserafweergeschut. In 'Slagschaduwen over Nederland' verhaalt de volgende passage over de stellingen bij Scherpenzeel: "Met ongekende energie en voortvarendheid slaagde de C-I-15 R.I. er evenwel in - met zijn eigen mannen en met de hulp van 80 burgers, benevens 4 draglines- tussen 10 en 12 mei 1940 alle loopgraven, scherfvrije onderkomens en commandoposten, zij het nog niet gecamoufleerd, gereed te krijgen. Daarbij werd doorgewerkt temidden van het gedaver van de Luchtdoel Artillerie, die ongeveer 8 vliegtuigen neerhaalde, en later onder vijandelijk vuur."

Vanuit de kazemat kon de verkeersweg langs Scherpenzeel bestreken worden met geschut. Andere stukken waren bij de Pothbrug en de Voorposten te Scherpenzeel opgesteld. Ze werden bemand door de 15e Compagnie pantserafweergeschut onder leiding van P.W. van Toer.

Zie ook het artikel op www.grebbelinieinhetvizier.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht