Er zijn geen evenementen gevonden

Grebbeliniepad

WandelpadVanaf eind maart 2010 lag de eerste wandelgids ‘Grebbeliniepad' in de boekwinkels en bij de VVV's in het gebied. Een compacte en praktische gids over het wandelpad langs de gehele Grebbelinie. Vanaf de tweede druk in 2014 geldt dit ook voor de verlenging van de Grebbelinie in de Neder-Betuwe. De gids telt sindsdien 12 extra pagina's en het wandelpad is verlengd van 80 naar 91 kilometer. In juli 2017 komt de derde druk uit, die geheel is geactualiseerd en aangevuld met nieuwe gegevens, foto's en meer kilometers over en langs de liniedijk. Op verzoek van wandelaars zijn de bezienswaardigheden op een handige manier verbonden met de routebeschrijving. De Asschatterkeerkade is meegenomen in de wandeling, evenals de linie langs kunstwerken door Leusden en de linie langs de Eem. De gehele route is in maart en april 2017 opnieuw gemarkeerd. 

De gids bestellen...

Wandelen door een geheimzinnige linie

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 10 november 2015 15:29

AureliaWandelen in de Grebbelinie heeft iets geheimzinnigs. Overal liggen de sporen van tweehonderd jaar vestinggeschiedenis, maar ze liggen wel verborgen in het groen. De wandelgids wil de geheimen van de linie met u delen, want meer weten, betekent meer zien! Langs het wandelpad komt u voorts op vele plaatsen informatiepanelen tegen, die u attent maken op markante plekken in de linie.

Doorgaande wandelroute

Het themapad is een doorgaande wandelroute langs de vele werken, sluizen, forten en kazematten van de Grebbelinie. Een belangrijk deel voert langs de oude liniedijk, maar er zijn tevens ‘uitstapjes' door Veenendaal en Amersfoort. Vooral de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat de dorpjes en steden in de Gelderse Vallei enigszins vergroeid zijn geraakt met de historie van het verdedigingswerk. De wandelgids belicht daarom ook de relatie tussen de plaatsen en de linie. Een korte schets van dorp of stad laat zien wat ze nog meer te bieden hebben.

Achtergrondinformatie
Aangezien de wandeling over een themapad voert, kunt u in de gids veel achtergrondinformatie verwachten over de objecten van de linie. Gaandeweg ziet u steeds vaker terugkerende elementen, zoals wederopbouwboerderijen, kazematten en aarden verdedigingswerken. Zo bouwt u al wandelend veel kennis op over de historie van het gebied. Alle deelroutes worden vooraf gegaan door thema's die actueel zijn tijdens de wandeling.

Let op:
Hoewel het thema uitgaat van cultuurhistorie is het tevens een echt natuurpad over veelal onverharde paden. Het pad wordt veelal extensief beheerd. Jaargetijden en het weer hebben dus invloed op de begaanbaarheid en de toegankelijkheid van delen van de linie. De meeste wandelingen zijn daarom ongeschikt voor minder validen. Honden zijn o.a. niet toegestaan op de liniedijk tussen de Langesteeg en de spoorlijn. Op enkele andere delen moeten honden aangelijnd zijn.

U kunt ook reageren op het themapad, actuele routeinformatie bekijken en de wandelgids bestellen.