Home

 

GESLAAGDE DONATEURSDAG IN WOUDENBERG

De Stichting Grebbelinie organiseerde op zaterdag 20 mei een donateursdag in Woudenberg. Mede dankzij de uitstekende samenwerking met de Stichting Grebbelinie in het vizier en prachtig wandelweer werd het een gezellige en interessante dag in het hart van de Grebbeliniemaand.

Meer activiteiten zijn terug te vinden in de Activiteiten Kalender

Naast de geplande activiteiten in de kalender heeft ook Grebbelinie in het Vizier sinds deze maand zijn deuren weer geopend. De expositie "Dorpelingen in voormalig Oost-Indië" is te bewonderen in Educatief Centrum Grebbelinie: Brinkkanterweg 23A te Woudenberg.

In Renswoude kunt u genieten van een bijzondere fiets- of wandeltocht; u kunt met een fraaie folder op eigen gelegenheid een Beeldenroute bekijken die door het kunstcollectief 14Karaats zijn gemaakt. Startpunten vindt u in Renswoude bij het Fort aan de Buursteeg(Buursteeg 2), Restaurant de Dennen(Utrechtseweg 34) en Camping de Grebbelinie(Ubbeschoterweg 12). Op deze plaatsen is ook de routekaart gratis beschikbaar. Meer informatie vindt u in het artikel op deze website

Ook is de gehele maand de museumbunker in Leusden aan de Langesteeg geopend tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vindt u het belangrijk dat de Grebbelinie wordt beschermd en historie behouden blijft? Wilt u meer weten over de Grebbelinie en het blad Grebbelinie in Beeld ontvangen? U kunt hier donateur worden vanaf € 15,- per jaar U krijgt het blad dan voortaan thuisgestuurd. En u ontvangt de laatste drie nummers gratis thuis, plus de folder van de Beeldenroute en een brochure over het Hoornwerk aan de Grebbe. 

Heeft u foto's, vragen of suggesties voor de site? Mail naar info@grebbelinie.nl of volg en deel de mijlpalen, artikelen, rondleidingen, fietstochten in de Grebbelinie op Twitter!

Follow @grebbelinie

Grebbelinie en Valleistelling

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op zondag 13 juni 2010 10:40

Kazemat Veenendaal 1940De Grebbelinie is een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan. Na de Tweede Wereldoorlog werden de veelal aarden werken bedekt met een laag groen, die 200 jaar militaire geschiedenis aan het oog onttrok, maar betekenis kreeg als ecologische structuur. Tal van partijen werken momenteel samen om in het gebied de juiste balans te vinden tussen cultuurhistorie, natuurwaarden en recreatie. Deze elementen vormen samen een uiterst boeiende en unieke omgeving die steeds meer toegankelijk en beleefbaar wordt gemaakt.

Hoe de Grebbelinie werkte

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 23 februari 2012 12:02

InundatieDe belangrijkste kracht ontleende de stelling in de visie van de ontwerpers aan het inunderen van het lage gebied tussen de Grebbeberg en de voormalige Zuiderzee. Aan de voet van de Grebbeberg werd bij de Grebbesluis water uit de Nederrijn ingelaten waardoor een groot gebied, tot de Slaperdijk bij Veenendaal, onder water werd gezet. 

Door de sluis bij de Roode Haan in de Slaperdijk te openen kon het water een volgende inundatiekom vullen bij Renswoude. Om te voorkomen dat het water ongecontroleerd zou wegstromen naar het noorden, werden op diverse plaatsen in de linie dwarskaden aangelegd. Deze kaden vormden helaas ook een toegang tot de liniedijk. Daar moest de verdediging zich dus op concentreren. In de loop dan de 18e eeuw werden op die plaatsen aarden verdedigingwerken aangelegd. Deze werken waren verbonden door een liniedijk van Veenendaal tot voorbij Amersfoort. Op deze dijk konden de verdedigers zich teweer stellen tegen de vijand. Bovendien zorgde de dijk ervoor dat het water aan de oostzijde van de linie bleef. Zo was er minder water nodig voor een inundatie en hield de verdediger droge voeten.