De Grebbelinie is een geliefde plek voor scholen. De bovenbouw van zowel het basisonderwijs als Havo/Vwo trekken er regelmatig op uit, soms specifiek voor vakken als geschiedenis, aardrijkskunde of natuur/biologie, maar ook wel voor omgevingsonderwijs. Bij deze vorm van onderwijs leert de leerling in, van en over de eigen leefomgeving. Projectmatig werken binnen het vak wereldoriëntatie past bovendien uitstekend in het gebied.

Stichting Grebbelinie in’t Vizier Woudenberg

De Stichting Grebbelinie in’t Vizier richt zich al jaren op bovenbouwgroepen basisonderwijs, met name groep 8. Men ontvangt groepen uit de wijde omgeving in het museum bij Hoeve de Beek aan de Brinkkanterweg. De leerlingen brengen tevens een bezoek aan de loopgraaf en bezichtigen een kazemat (bunker) op de liniedijk.

CNM de Schoolsteeg in Leusden

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op maandag 05 november 2012 10:58
Voor de groepen 7 en 8 in de gemeente Leusden is een lesdoos ontwikkeld, die gebruikt kan worden voor de voorbereidende les in de klas en vervolgens tijdens de excursie op de Asschatterkeerkade. De thema’s die aan de orde komen vormen een combinatie van geschiedenis- en natuureducatie.

Thema’s bij de voorbereidende les op school: oorlog, inundatie, Grebbelinie. Bij de excursie op de Asschatterkeerkade: bunkers(kazematten), loopgraven, vistrap, stuw, houtwallen.
In de lesdoos ter voorbereiding van de les treft u ondermeer aan: handleiding met uitgebreide achtergrondinformatie, dvd’s, kaartmateriaal, powerpoint presentatie op memorystick
Uitvoering door: docent en groenvrijwilliger (bij excursie)
Tijdsinvestering: Voorbereidende les: 30-90 minuten. Buitenexcursie: één ochtend
Kosten: scholen in de gemeente Leusden kunnen binnen de gemaakte afspraken 24 items afnemen zonder extra kosten. Wanneer scholen boven de 24 items komen wordt er een meerprijs gerekend per item.

Meer informatie over het aanbod van CNM de Schoolsteeg: www.schoolsteeg.nl

Cuneragilde Rhenen

Speciaal voor basisscholen heeft het Cuneragilde te Rhenen rondwandelingen ontwikkeld over de Grebbeberg. De belangrijkste thema’s van de educatieve rondleiding zijn WO II en de Slag bij de Grebbeberg. Het kan samen met een bezoek aan het Militair Ereveld een goede afronding zijn van of aanvulling op het eigen lesprogramma over WO II. Doelgroep is groep 7/8.

Voor deze rondleiding geldt een gereduceerd tarief van 1 euro per leerling. Met een minimum van 15 euro per groep. Meer informatie en een scholenbrief is te vinden op de website van het Cuneragilde.

Volwassenen die belangstelling hebben voor een uitgebreide rondleiding over de Grebbeberg en het verhaal van 1940 kunnen terecht bij Stichting de Greb, die jaarlijks wandelingen organiseert met het VVV van Rhenen. De data van deze wandelingen van Stichting de Greb (duur ca. 3 uur) vindt u ook terug in de activiteitenkalender van deze website en natuurlijk op de website van Stichting de Greb.

Landschap Erfgoed Utrecht

RTV Utrecht heeft samen met Landschap Erfgoed Utrecht 4 dvd’s gemaakt over het Verleden van Utrecht, met in totaal 40 afleveringen. Op dvd 4 (zie hieronder aflevering 8) handelt een tweetal afleveringen over de Grebbelinie. Scholen kunnen bij het LEU een gratis exemplaar aanvragen via onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl

Oorlogsgravenstichting

De Oorlogsgravenstichting heeft voor scholen die het Ereveld en de Grebbeberg willen bezoeken een educatief programma ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het programma richt zich op de ‘basisvorming VMBO, HAVO en VWO’. In de achtergrondinformatie voor de leerkracht staat centraal: de tentoonstelling over verwerking van oorlogsleed van nabestaanden en militairen in de strijd rond de Grebbeberg, mei 1940. Op het Ereveld is het infocentrum sinds 2005 dagelijks (gratis) te bezoeken. Zie de website van de Oorlogsgravenstichting voor meer informatie. De Oorlogsgravenstichting organiseert ook rondleidingen.