Grebbelinie Digitaal

Enkele jaren geleden waren digitale toepassingen in de Grebbelinie nog een noviteit. Inmiddels zijn er tal van manieren om de linie via een iPhone, iPad en Android te beleven. Audiotours,, geocaching en games bieden de bezoeker nieuwe mogelijkheden. Op deze pagina worden ze aan u voorgesteld.

Grebbeliniegames Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude

Op drie plaatsen in de linie wordt het mogelijk om een Grebbeliniegame te spelen. In het historische decor van de linie worden teams van elk circa 8 personen uitgedaagd om aanwijzingen te zoeken, te navigeren in het landschap en puzzels op te lossen. De games spelen zich af in de Frans-Bataafse periode van de Grebbelinie. Outdoorondernemers bieden de games aan, waarbij tal van materialen en een iPad worden verstrekt aan de deelnemers. De drie games zijn verschillend en op maat gemaakt voor het landschap en de ondernemer.

In Scherpenzeel wordt ‘de Patriot’ gespeeld, een spel waarbij de deelnemers o.a. moeten ontdekken welke militair de Zeven Verenigde Nederlanden wil verraden aan de Fransen. Via een iPad ontvangen de spelers opdrachten en aanwijzingen van Gravin Valerie, die zich ernstig zorgen maakt over haar kasteel en de toekomst van het land. Plaats van handeling is de Post van Lambalgen. Deze game is in bedrijf en is te boeken bij Madventure. Actielocatie is de Nieuwstraat 76 in Scherpenzeel.

De Roffelaarskade in Woudenberg en de liniedijk vormen het speelveld waar de deelnemers de leider van een opstand moeten ontmaskeren. De boeren zijn het er absoluut niet mee eens dat hun land onder water wordt gezet en bezinnen zich op actie. Om dit te voorkomen gaan de spelers op onderzoek uit. Via filmpjes en ontdekkingen in de linie ontdekt de groep waar de boeren willen toeslaan. Deze game bevindt zich in een testperiode en zal binnenkort te zijn bij Aaltje aan de Linie, aan de Zegheweg 49 in Woudenberg.

Het oplossen van een moordmysterie op het Fort aan de Buursteeg is het doel van de Grebbeliniegame in Renswoude. Een militair in Franse dienst bereikt zijn woonplaats niet, als hij terugkeert van de Europese slagvelden. Een inspecteur onderzoekt de zaak: een Nederlandse jager is in de buurt gezien, of weet de echtgenoot van de militair er meer van? En dan is er nóg een tweetal verdachten met een motief. Deze game is volop in ontwikkeling en kan worden geboekt als het bezoekerscentrum in 2017 is opgeleverd.

Grebbelinie-app Asschatterkeerkade en Amersfoort

Ars Longa ontwikkelde een Grebbelinie-app met als onderwerp de meidagen van 1940 op de Asschatterkeerkade en de verdwenen linie in Amersfoort. De wandeling door Amersfoort brengt de bezoeker terug in het oorlogsverleden. Tijdens de wandeling neemt een Nederlandse militair (audio) u mee langs de stellingen. Start- en eindpunt is Zandfoort aan de Eem, Eemlaan 100 in Amersfoort. U komt tevens langs museum Flehite. De audiotour heeft als titel meegekregen ‘de onzichtbare linie’. Dat is iets te bescheiden, want u passeert o.a. het Werk aan de Glashut, een tankversperring en de Hooglandsedijk. U kunt de app Grebbelinie Amersfoort hier downloaden

De route in Leusden begint bij de sluis in het Valleikanaal aan de Hagenouwselaan. Als de GPS aanstaat, wordt op locatie steeds een geluidssignaal gegeven, zodat men op die plek de informatie kan beluisteren en bekijken. Een iPad kan alleen gebruikt worden met 3G en een internetabonnement. Per informatiepunt is ook een quiz in te vullen en meer achtergrondinformatie te bekijken. Een camera met QR-code-reader is nodig om de QR route te kunnen lopen.

U kunt de app Asschatterkeerkade hier downloaden.