Er zijn geen evenementen gevonden

Nederland Paraat bij Hoeve de Beek

Door Bert Rietberg, vrijdag 15 mei 2009 20:36
Categorie: Recreatie

Galopperende paarden, kanonschoten, vlaghijsen en uitbetaling van de soldij voerden de bezoekers van Hoeve de Beek 70 jaar terug in de tijd. Nederland is weer even Paraat.

Nederland paraat

Kinderen van een basisschool genieten van hun bezoek aan Hoeve de Beek.

Dat deze levende geschiedenis op waarde geschat werd, was af te lezen aan de gezichten van de oude en jonge bezoekers, die een regenbuitje trotseerden en genoten van de stap terug in de tijd. Voor de demonstratie met geschut kwam de Stichting Historische Koninklijke Nederlandse Veldartillerie uit het Groningse Usquert.

Een klas met kinderen kwam een welverdiende medaille ophalen voor de genoten lessen in de Grebbelinie bij Woudenberg. Vele duizenden kinderen gingen hen de afgelopen jaren al voor in de gereconstrueerde loopgraaf onder leiding van vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie in het Vizier. Deze keer deden ook de kinderen met hun meester een passende duit in het zakje door vrolijk te zingen over "Rats, Kuch en Bonen".

De dag begon met toespraken door de burgemeester van Scherpenzeel, Mw. J.J.H. Colijn-de Raat en Luitenant-Kolonel B.D. E.H. Brongers. Terwijl de burgemeester haar waardering uitsprak voor de vrijwilligers anno 2009, sprak de heer Brongers vol lof over de prestaties van de soldaten bij Scherpenzeel in 1940, die een geheel ontplooide Duitse Divisie wist te stuiten op 13 mei.

De activiteiten van de re-enactmentmilitairen leverden prachtige plaatjes op, evenals de in uniform gestoken genist uit 1815. Ook op de Grebbeliniedag zullen de militairen en de landmeter demonstraties geven.

 


Terug naar het nieuwsoverzicht