Er zijn geen evenementen gevonden

Zonnedauw terug op Daatselaar

Door Bert Rietberg, maandag 10 augustus 2009 21:17
Categorie: Natuurlijk

Dat het Werk aan de Daatselaar te Renswoude weer groen begint te worden, hadden al vele honderden wandelaars gezien. Maar de terugkeer van zonnedauw is een bijzondere verrassing. Het kleine vleesetende plantje werd eind juli door Marijke Teuling uit Gorinchem ontdekt.

Zonnedauw

Enkele decennia geleden was de zonnedauw op het fort nog een algemene verschijning, maar het aantal liep steeds verder terug tot het plantje geheel verdwenen leek. Het werk raakte meer en meer begroeid en alleen de planten die maar heel weinig eisen stelden aan de omgeving bleven over. Desondanks werd de reconstructie van het Werk aan de Daatselaar in 2008 door natuurliefhebbers kritisch gevolgd. Zou de natuur in staat zijn om zich te herstellen van de werkzaamheden, waarbij tal van bomen werden gekapt en werd rondgereden met graafmachines? De terugkeer van één zonnedauw maakt nog geen zomer, maar de voorzichtige toename van soorten planten, vogels en vlinders op het fort bieden een fraai perspectief voor de toekomst.

Zonnedauw druppelWie zonnedauw goed bekijkt ziet aan de uiteinden van de rode uitsteeksels kleine druppeltjes waaraan het plantje zijn naam ontleent. Men dacht vroeger dat deze plant in staat was om dauw de gehele dag vast te houden, ook als de zon de dauw elders liet verdwijnen. Insecten die hun eitjes willen afzetten bij het vocht, komen er te laat achter dat het kleefstof betreft. Doorgaans slagen ze er niet in om zich los te maken en komen steeds meer vast te zitten wanneer de bladeren zich steeds verder om het beestje buigen. Uiteindelijk wordt het insect verteert met sappen uit de haarpunten. Per jaar zou een zonnedauw gemiddeld 2000 insecten vangen. Zonnedauw zelf is echter beschermd en dat is hard nodig. Het kwetsbare plantje is de laatste jaren in aantal sterk achteruit gegaan. Wandelaars die zich in de Grebbelinie buiten de paden begeven, moeten dus goed uitkijken waar ze hun voeten neerzetten. Voor je het weet, stoor je een zonnedauw in zijn (laatste) middagmaal. 

Voor de kenners nog een lezersvraag: in Nederland komen 3 soorten Zonnedauw voor: de Ronde Zonnedauw, de Lange Zonnedauw en de Kleine Zonnedauw. Als u weet welke soort werd gefotografeerd in het Werk aan de Daatselaar kan u het antwoord sturen naar info@grebbelinie.nl

Bronnen: Wilde Planten van West- en Midden-Europa/Readers Digest Veldgids, Thiemes grote natuurgids, Elseviers Jeugd Natuurgids, Nieuwe Flora in Kleur. Foto: Bert Rietberg

Terug naar het nieuwsoverzicht