Er zijn geen evenementen gevonden

Stichting De Greb traceert kazemat

Door Bert Rietberg, zondag 13 september 2009 12:05
Categorie: Vestingwerk

Dagblad De Gelderlander publiceerde 10 september het verhaal van Arnold Winkel over de vondst van de verdwenen kazemat aan de voet van de Grebbeberg. Met behulp van een grondradar zijn de contouren nu toch teruggevonden op 1,20 meter diepte.

Pag-kazemat Grebbeberg

Tijdens de meidagen '40 stonden er twee kazematten in de buurt van de Grebbesluis om de weg naar Wageningen en de Grebbedijk te bestrijken. De bouwsels waren van een vrij lichte constructie en werden al gebouwd in 1936 als onderdeel van de strategische beveiliging. De Grebbelinie begon in die periode weer betekenis te krijgen nadat de linie feitelijk al afgeschreven was.

Eén van de kazematten staat nog fier overeind, omringd door de kangoeroes die het betonnen werkje bewonen. (zie foto) De andere kazemat werd halverwege de jaren '70 onder de grond gestopt. Niet lang geleden trachtte Stichting De Greb de kazemat weer te lokaliseren met een graafmachine, maar zonder resultaat. Deze keer werd het onderzoek verricht in samenwerking met bodemkundig bedrijf Terra Carta, die het beton heeft teruggevonden met een grondradar. Stichting de Greb gaat er vanuit dat het inderdaad om de 'vermiste' kazemat gaat. Het is nog niet bekend of en wanneer de kazemat wordt opgegraven en gerestaureerd.

Link naar het artikel van de Gelderlander 


Terug naar het nieuwsoverzicht