Wandelroutes

Wandelend door de Grebbelinie 

Het Grebbeliniepad (91 km)

Loopgraven WoudenbergIn 2010 werd het Grebbeliniepad gerealiseerd. Het pad is over de liniedijk natuurlijk eenvoudig te volgen, maar er zijn ook ‘uitstapjes’ door Veenendaal en Amersfoort. Sinds de 2e druk in 2014 is het pad uitgebreid met een route door de Neder-Betuwe. Hierbij worden ook Ochten en Kesteren aangedaan. Bij het pad is een wandelgids geschreven,die bij Wbooks en op deze site besteld kan worden. Als extra ondersteuning voor de wandelaars zijn van Rhenen naar Spakenburg blauw-groene vignetten geplaatst.

De wandelingen kunnen natuurlijk ook afzonderlijk worden gevolgd, of gecombineerd met een tocht met de kano of de fietsboot Eemlijn. Het Grebbeliniepad voert langs alle belangrijke werken van de Grebbelinie, zoals het Hoornwerk aan de GrebbeFort aan de Buursteeg, het Werk aan de Daatselaar en het Werk aan de Glashut. In de wandelgids staan suggesties rond openbaar vervoer, eten/drinken en overnachtingsadressen.

Beschrijving van de wandeling: klik hier.

Actuele routeinformatie: klik hier.

Reageren op de wandeling: klik hier.

Op Lemen Voeten

Grand Canal RenswoudeDeze dagtocht volgt grotendeels de voormalige NS-wandeling Grebbelinie (onderdeel van het LAW streekpad Utrecht), maar voegt daar een historisch en een letterlijk hoogtepunt aan toe en een tweetal extraatjes. (tekst Paul Peeters)

Begin- en eindpunt is station Veenendaal-De Klomp.

Beschrijving van de wandeling: www.wandelmagazine.nu

Klompenpaden (6-14 km)

LambalgenIn de Gelderse Vallei en Eemland zijn tal van zogenaamd klompenpaden uitgezet in samenwerking met de eigenaren van de grond. De paden volgen doorgaans onverharde wegen door het agrarische landschap en zijn herkenbaar aan de gekleurde markeringen onderweg in de vorm van een klomp. Folders van de routes zijn verkrijgbaar bij de locale VVV’s. Cultuurhistorie en natuur zijn de belangrijkste elementen in de wandelroutes. Voor de Grebbelinie zijn diverse paden interessant.

Daatselaarse Pad(14 km): GroeperkadeEngelaarDaatselaarSlaperdijk

Breeschoterpad(6 km): Groeperkade

Dashorsterpad(12,5 km): Liniedijk, Roffelaarskade

U kunt de paden gratis downloaden op www.klompenpaden.nl 

Boswachterspad Grebbelinie – Staatsbosbeheer (15km)

Daatselaar RenswoudeStaatsbosbeheer is de belangrijkste beheerder van de Grebbelinie. Al vele tientallen jaren is deze organisatie verantwoordelijk voor het onderhoud van de werken en de Liniedijk. In de jaren ’80 liet men diverse werken restaureren, zoals de sluis in de Juffrouwwijk, het zuidelijk deel van het Fort aan de Buursteeg en het Werk aan de Daatselaar.

De wandeling van Staatsbosbeheer langs de werken in Renswoude kunt u vinden op de website van Staatsbosbeheer. De tocht voert langs het Werk aan de Daatselaar, de Linie van Juffrouwwijk, het Werk aan de Engelaar en het Fort aan de Buursteeg.

De wandeling is onderweg niet gemarkeerd, maar maakt gebruik van bestaande wandelroutes, zoals het Utrechtpad.

Beschrijving van de Grebbelinie op de site van Staatsbosbeheer: klik hier.

Wandelroutes Trouw Groen!

Grebbeberg RhenenDagblad Trouw schotelt haar lezers al vele jaren prachtige wandelingen voor. De laatste jaren verschenen er steeds meer wandelroutes in de Grebbelinie. Daarvan zijn er momenteel 4 actueel en worden onder de verzamelnaam Trouw Groen! compleet met kaart aan u gepresenteerd.

1. Wandeling van 18 kilometer van station Amersfoort naar station Baarn langs de Grebbelinie. Van Krachtwijk naar Krachtwijk langs de EemKlik hier.

2. Wandeling van 11 kilometer langs de Eem ten noorden van Amersfoort. Door het schootsveld van de GrebbelinieKlik hier.

3. Wandeling over de Liniedijk en een voormalige spoordijk tussen Scherpenzeel en Woudenberg van 6 km, gekoppeld aan een wandeling door Scherpenzeel van 5 km. De Grebbelinie is geen plaats voor een klompendansKlik hier.

4. Wandeling over de Grebbeberg en Laarsenberg van 11 km. Liefste, de oorlog is nog niet begonnenKlik hier.

Wandelroutes Renswoude (5 km) 

Kasteel RenswoudeBij de Parkeerplaats Grebbelinie te Renswoude liggen twee gratis wandelroutes in een bakje van het informatiepaneel. Het Natuurpad “Kasteelpark Renswoude” belicht vooral de groene kwaliteiten van de omgeving. De wandeling brengt u langs de oprijlaan van het kasteel Renswoude, het beukenbos, een roekenkolonie en de grote vijver van de tuin in engelse stijl.

De Cultuurhistorische route duurt eveneens ongeveer 1 duur. De wandeling voert langs de mooiste plekjes van Renswoude; het Grand Canal, de markante huisjes aan de Dorpsstraat, het oude gemeentehuis, de Koepelkerk uit 1639 en het Kasteel Renswoude.